Info

Waarom een Rhodesian Ridgeback ?

Het is ongeveer 25 jaar geleden dat ik voor het eerst oog in oog met de Rhodesian Ridgeback stond. De hond kwam voor een inenting bij mijn man in de praktijk, en ook voor hem was het een "nieuw ras".
Wij waren meteen onder de indruk van deze majestueuze verschijning.
Waarom? Het ging om een in de eerste plaats heel lief dier en bovendien vonden wij het een prachtige hond. Een echte hond: weinig toeters en bellen, puur natuur. Ook de op het eerste gezicht wat aparte streep over de rug was zeer interessant. Kortom, liefde op het eerste gezicht. En zo is het gekomen… We zijn vrijwel direct op zoek gegaan naar fokkers van dit ras, (toen der tijd nog niet veel in aantal) en kwamen terecht bij dhr. Coppens van de Jockular kennel.

Uit een nest van 15 prachtige gezonde puppies hebben wij onze stammoeder Jockular Nyomi uitkozen. Dertien jaar hebben wij van haar mogen genieten. We hebben lief en leed gedeeld. Aan haar hadden we een geweldige gezinshond en bovendien een goede waakhond. Ook heeft ze voor prachtige nakomelingen gezorgd, waaronder onze eigen teven:24 jaar later!

Uiteraard vindt iedereen zijn eigen hond lief, het zou niet goed zijn als het anders was. Om deze energieke honden echter tot aangename, gesocialiseerde huisgenoten te houden is het een must er veel tijd voor uit te trekken.
Veel beweging geven is buitengewoon belangrijk. Vooral zijn "hoofd" laten gebruiken. Hiervoor zijn de diverse cursussen die tegenwoordig aangeboden worden een must, gehoorzaamheids trainingen, flybal, agility training etc. en tegenwoordig zijn er Ridgebacks die meedoen aan Lure coarsing .

De hond moet `s avonds moe en tevreden aan uw voeten liggen. Een kwestie van discipline van de eigenaar. Dit geldt eigenlijk voor alle honden. Verder leidt regelmaat ook tot een zekerder, evenwichtiger leventje van de hond.
Onze honden, wij hebben tegenwoordig 3 ridgebacks en 2 teckels, bewegen zich door het hele huis (maar de bovenverdieping is taboe!) . Ze hebben hun eigen kamer om zich in terug te trekken. Daar voelen ze zich goed. Ze zijn alleen waaks wanneer dat nodig is, dus blaffen niet bij ieder geluid dat ze horen, voelen feilloos aan wanneer iets of iemand wel of niet deugt! Een prettige gedachte in deze tijd.

De eerlijkheid gebied om te zeggen, dat het honden zijn met karakter, af en toe wat hardleers, die weten wat ze willen. Maar bij een consequente en rustige aanpak zeker voor rede vatbaar. Het gedrag ten opzichte van andere dieren wijkt niet af van hun soortgenoten. Katten zijn per definitie geen vrienden, maar een goede socialisatie kan veel sturen, ook dat kost natuurlijk weer tijd en energie en disciplinair gedrag van de eigenaar. Even volhouden!
Het kan volgens ons daarom niet genoeg benadrukt worden, dat de Rhodesian Ridgeback veel tijd vraagt en die ook absoluut nodig heeft. Indien men dat niet kan beantwoorden, is een speelgoed hond een beter alternatief!

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van de Officiele Rhodesian Ridgeback Club Nederland.